ȘCOLI – AMBASADOR ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN – (EPAS)

Aspirații

Din data de 17.11.2018, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia se regăsește pe lista liceelor ce aspiră la dobândirea titulaturii de Școală-ambasador ale Parlamentului European.

Ca urmare a propunerii Inspectoratului Școlar Județean Alba, alături de Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, pe baza rezultatelor obținute în decursul ultimilor ani la diferite examene și a calității actului didactic, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” a fost acceptat în programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) derulat în România de Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”, program aflat în al treilea an de derulare.

Programul, cu durata de un an, presupune îndeplinirea unor cerințe minime cum ar fi:

  • realizarea unor echipe compuse din 5 ambasadori seniori și 15 ambasadori juniori,
  • amenajarea Punctului de Informare dedicat Uniunii Europene,
  • participarea ambasadorilor seniori coordonatori la cele două cursuri de formare,
  • parcurgerea manualului pus la dispoziție de Parlamentul European cu ambasadorii juniori și alți elevi din școală,
  • realizarea de activități dedicate Zilei Europei și altor teme europene,
  • activități de comunicare pe grupul de Facebook EPAS și prin alte mijloace.

Din anul 2018, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia se regăsește pe lista liceelor ce aspiră la dobândirea titulaturii de Școală-ambasador ale Parlamentului European.

Echipa de ambasadori

Ambasadori seniori Ambasadori juniori
prof. Apolzan Nicolae Cosmin – coordonator
prof. Basarabă Mihaela Ioana
prof. Simion Constantin Adrian
prof. Dobra Lavinia
prof. Toth Cristina
Rusu Teodora
Ojog Mortură Daria
Morar Elena
Borteș Rebeca
Morcan Mircea
Boian Roxana
Bodea Karla
Crețescu Emilia
Rus Ema
Vanyi Raul
Măcinic Adriana

Activități

7 mai 2021 – Uniunea Europeană și România

Ziua Europei a fost marcată la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia printr-o dezbatere on-line ,,Uniunea Europeană și România” la care au participat cei 17 ambasadori juniori ai colegiului și alți colegi ai acestora din clasa a IX-a. Cu această ocazie cei mai tineri elevi din liceu au aflat din partea ambasadorului senior, prof. Apolzan Cosmin, câteva date generale legate UE, despre rolul României în arhitectura UE și au participat la dialogul creat pe marginea acestei teme.

18 mai 2021 – Structura organizațională a Uniunii Europene

Marți 18.05.2021, la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, s-a desfășurat activitatea cu tema „Structura organizațională a UE” la care au participat noii ambasadori juniori ai colegiului, elevi în clasa a IX a. Cu aceasta ocazie ambasadorul senior, prof. Cosmin Apolzan a adus în atenția tinerilor liceeni organizarea politica a UE, principalele atribuții ale instituțiilor care formează structura politică a UE și modul în care este reprezentată Romania în aceste structuri. Au fost aduse în discuție, în a doua parte a întâlnirii și posibile viitoare acțiuni ale echipei EPAS pentru anul școlar următor.

În urma îndeplinirii acestor cerințe, a rapoartelor de activitate trimise spre BIPE, a vizitelor de monitorizare din partea organizatorilor programului sperăm ca la finalul anului școlar 2018-2019 să primim titlul de „Școală-ambasador a Parlamentului European”

Echipa de ambasadori

Ambasadori seniori Ambasadori juniori
prof. Apolzan Nicolae Cosmin – coordonator

prof. Basarabă Mihaela Ioana

prof. Simion Constantin Adrian

prof. Dobra Lavinia

prof. Buglea Rareș

Baghiu Abigail

Belei Andreea

Bic Amalia

Corpodean Vlad

Cort Marinel

Medrea Bianca

Munteanu Alexandru

Nergheș Emilia

Pîrtică Andrada

Samoilă Raluca

Stupinean Delia

Șdira Ana-Maria

Teoc Alexandru

Todosiu Dan

Viorel Flavius

Activități

10 decembrie 2018

Ziua Internațională a Drepturilor Omului a fost sărbătorită luni, 10 decembrie 2018, prin activități de informare, dezbatere și joc de rol în cadrul unui proiect educațiv local intitulat „Ai drepturi” organizat de Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia în parteneriat cu Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația „Forum Apulum” Alba Iulia și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru prin Centrul de Informare Europe Direct care a și susținut partea de jurizare și premiere a elevilor .

Echipa de ambasadori juniori și seniori ai Parlamentului European de la Colegiul Economic (prof. Dobra Lavinia și prof. Adrian Simion în calitate de organizatori), alături de alți elevi de la cele două colegii s-a implicat activ în derularea activităților. Au fost prezentate rezultatele documentării în domeniul drepturilor omului prin planșe, elevii participând și la atelierul ”Spune drept!” organizat de Ciprian Cucu de la Asociația „Forum Apulum”. Prezentările și planșele au vizat dezvoltarea abilităților de comunicare în scris și oral, dezvoltarea competențelor de informare și documentare, conștientizarea importanței cunoașterii drepturilor omului, activarea și sensibilizarea elevilor cu privire la problemele cauzate de lipsa drepturilor omului.

Proiectul care a avut ca scop informarea și exprimarea liberă a elevilor cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene, s-a derulat în perioada 3-10 decembrie 2018 în cele două instituții de învățământ partenere și a presupus mai multe activități: realizarea unui spațiu expozițional cu planșe informative despre drepturile omului și premierea celor mai reușite planșe din cele 2 școli (locurile I, II, III), mini expoziție cu cărți și materiale diverse despre drepturile omului pe toată derularea proiectului în Centrele de Documentare și Informare din cele două licee și atelierul ”Spune drept!”, simularea unui ”tribunal” pentru apărarea unui caz de discriminare și de încălcare a mai multor drepturi ale omului.

15 februarie 2019

În data de 15.02.2019 la sediul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc dialogul public cu cetățenii intitulat „Ce înseamnă Europa pentru tine?” din cadrul Programului „Europa pentru Cetățeni”, care include și proiectul „ The impact of the euroscepticism on the construction of Europe”.

Evenimentul la care au participat elevi, studenți și cetățeni din municipiul Alba Iulia s-a bucurat de participarea coordonatorului proiectului Enrique Rodriguez Martin de la Municipalitatea din Gijon, Spania. S-au aflat în sală, pentru scurte alocuțiuni pe tema dată și pentru a răspunde întrebărilor din public: europarlamentarul Siegfried Mureșan, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Plesa, sociologul Mădălina Hideg, lect. Ovidiu Vaida (Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene), cercetător dr. Oana Poiană (Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Studii Europene), prof. Mihai Pascaru (Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia), asist. prof. Călina-Ana Buțiu (Univ. ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia), lect. dr. Claudiu Ștefani (Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia).

Problematica, la care au participat și ambasadorii juniori ai Colegiului Economic „Dionisie Pop Martian” Alba Iulia însoțiți de ambasadorii seniori prof. Rareș Buglea și prof. Cosmin Apolzan, a vizat teme precum: valorile și instituțiile europene, modul de funcționare al mecanismelor și instituțiilor europene, curentele eurosceptice și naționaliste. Cei prezenți au avut ocazia să poarte un dialog cu vorbitorii și au participat la un vot on line ce urmărea percepția cetățenilor români cu privire la anumite aspecte socio -politice din țara și UE.

28 februarie 2019

În data de 28.02.2019 la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru s-a desfășurat o întâlnire informală a celor 15 ambasadori juniori ai Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia cu tema ”Rolul ADR în arhitectura Uniunii Europene” la care au participat dl. Nicolae Mărginean, directorului Departament Relații Publice și Comunicare din cadrul ADR Centru și ambasadorul senior prof. Rareș Buglea. Cu această ocazie au fost prezentate principalele atribuții ale agențiilor de dezvoltare regională, proiectele pe care le derulează în prezent ADR Centru și modul în care tinerii pot să beneficieze de oportunitățile existe la nivelul acestor agenții. De asemenea s-a desfășurat premierea ambasadorilor juniori la concursul de eseuri organizat de ADR Centru pe probleme de drepturi ale cetățenilor în UE și arhitectura instituțională a UE, concurs lansat în date de 28.01.2019 la activitatea ”Dreptatea în context european”.

22-23 martie 2019

Trei dintre amabasadorii junior ai Colegiului Economic ”Dionisie.Pop Marțian” din Alba Iulia, alături de ambasadorul senior prof. Lavinia Dobra au participat în perioada 22-23.03.2019 la activitățile prilejuite de lansarea proiectului SEPA I- Simulation of the European Parlament în Alba Iulia, proiect finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul YouthBank. Evenimentul care a beneficiat de prezentarea oferită de invitatul special – Tana Alexandra Foarfă, director al Europuls – Centrul de Expertiza Europeana la Bruxelles, s-a axat pe problematici legate de modul de funcționare a instituțiilor Uniunii Europene și a reprezentat o oportunitate pentru tinerii de 15-25 ani din județul Alba să afle mai multe lucruri despre Parlamentul European și să își pună abilitățile de debater în valoare. De asemenea celor înscriși li s-a atribuit câte o personalitate din Parlamentul European și s-au purtat discuții pe marginea atribuțiilor acestor personalități în cadrul Parlamentului.

Proiectul EPAS merge mai departe la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia
Echipa de ambasadori juniori și seniori a Colegiului Economic ”D.P. Marțian” în aceeași componență ca și în anul școlar trecut, a desfășurat în semestrul I și debutul semestrului al-II lea al anului școlar 2019-2020 următoarele activități:
1. Vizită tematico–culturală în cadrul proiectului Erasmus: ”Smart – Tineri competenți pe piața muncii europene”, Granada, Spania în perioada 29.09.2019-19.10.2019.
2. Cafenea publică: ”Tineri pentru Europa!”, La Conac, Alba Iulia, 30.09.2019
3. Proiect educativ local ”AI DREPTURI!” – Ediția a V-a, Colegiul Economic ”D.P,Marțian” Alba Iulia, Colegiul Național ”Horea,Cloșca și Crișan” Alba Iulia, ADR Centru 02-10.12.2020
4. Sesiune de comunicări: ”Identitate culturală si spirituală într-o lume a diversității Facultatea de Teologie, Alba Iulia, 16.12.2019
5. Expoziție de carte „Holocaustul în cărți” – Carte beletristică – carte științifică despre Holocaust, Punctul de informare EPAS din cadrul Colegiului Economic ”D.P. Marțian” Alba Iulia, 27.01.2020