Săptămâna Verde
În perioada 01.04.2024 – 05.04.2024 profesorii și elevii Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia au experimentat, au explorat, au învățat și au socializat trecând împreună prin Programul Național ”Săptămâna Verde”.
Ziua de luni, 01.04.2024 a debutat prin derularea unor activități cu caracter informativ datorită cărora elevii au devenit mai conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice prin care trece Terra. Ei au vizionat filmulețe tematice, cum ar fi: ”100 de schimbări climatice” . De asemenea, vizita la Facultatea de Ingineria Mediului din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” le-a oferit un cadru teoretic propice desfășurării unor activități practice în zilele următoare.
Astfel, marți, 02.04.2024 s-au derulat: masa rotundă pe tema Reducerea risipei alimentare”, sesiunea de referate și comunicări științifice având ca subiecte: ”Apa un ecosistem unic”, ”Apa sursa vieții” și ”Schimbările climatice și efectele lor”
Miercuri, 03.04.2024 elevii au fost invitați la o lecție de cartografiere topografică, învățând astfel lucruri noi despre lume și despre poziționarea omului în plan geografic, urban și chiar personal. Ieșirile în natura urbană și picnicurile în aer liber au completat inițierea.
Activitatea de ecologizare din data de joi, 04.04.2024 sub denumirea de ”Curat și verde” a mobilizat elevii și cadrele didactice pe malul Ampoiului, zona Carolina Mall, redând o nouă față naturii, cea adevărată și frumoasă, iar curtea școlii a fost înfrumusețată prin plantarea de panseluțe catifelate.
Excursiile tematice și drumețiile la Colțești, Remetea, Sibiu, Timișoara, Parcul Dendrologic Doctor Ioan Vlad, etc. au mutat accentul pe învățarea prin acțiune, iar cercurile de hand-made au adus în prim plan învățarea prin cooperare și dezvoltarea abilităților practice. Atelierele de lucru bazate pe reciclare s-au finalizat fie cu expoziții de tipul celei intitulate ”Natura element central al existenței generațiilor” ( expoziție de fotografii ), fie printr-o parada a ținutelor în cadrul proiectului educativ ”Renașterea țesăturilor”,
Săptămâna s-a încheiat cu o activitate de învățare modernă mutând acțiunea în mediul online oferindu-le celor interesați de ecologie, economia circulară, alimentația bio și marketingul produselor bio, posibilitatea de a discuta pe aceste subiecte alături de specialiști în domeniu.
Start2learn: Finanțe personale la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia
În data de 01.04.2024 la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, s-a desfășurat o activitate în cadrul programului de educație financiară Start2learn: Finanțe personale, organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare.
La activitate au participat 30 de elevi ai clasei a XI-a care au parcurs 4 module de învățare:
Modulul 1: Banii și băncile – formator Cristina Gal
Modulul 2: Piața asigurărilor – formator Cristina Stan
Modulul 3: Piața de capital – formator Sorin Șerban
Modulul 4: Piața pensiilor private – formator Estera Uțiu.
Atât experiența practică a formatorilor cât și calitatea materialelor prezentate au pus în evidență noțiuni, concepte și principii prin care elevii dobândesc deprinderi de planificare a obiectivelor financiare și de comportament financiar responsabil.
Participarea la acest proiect a elevilor colegiului le asigură posibilitatea stabilirii unor obiective financiare realiste, evaluarea situației financiare prezente și identificarea unor metode de a economisi pentru atingerea anumitor obiective propuse precum și întocmirea şi urmărirea unui buget de venituri şi cheltuieli realist.
Programul de care se fac responsabili la nivel de unitate prof. Cosmin Apolzan și Prof. Mihaela Basarabă se află în al treilea an de derulare în cadrul colegiului și de el au beneficiat, până în present, în mod direct, aproximativ 100 de elevi și alte câteva sute în mod indirect, după cum a precizat directorul Colegiului Economic ,,Dionisie Pop Marțian ” Alba Iulia, prof. Cetean Emil.
Ziua Națională a României sărbătorită la Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia
La fel cum în sămânța de ghindă e cuprinsă ideea stejarului întreg, la fel și în generația de liceeni e înmugurită iubirea de patrie. Și când anume se poate manifesta acest sentiment mai plenar decât în preajma celebrării Marii Uniri?
În acest periplu istoric s-au inscris și elevii Colegiului Economic “Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, sărbătorind în data de 28 noiembrie 2023, printr-un demers artistic, Ziua Națională a României. Astfel, elevii purtând baloane colorate au format imaginea steagului “roșu-galben-albastru”, în timp ce grupul coral, condus de către doamna profesor Simona Himcinschi, a intonat cântece patriotice.
Activitatea a fost realizată datorită implicării întregului colectiv (profesori, personal auxiliar și nedidactic) sub îndrumarea domnului director prof. Cetean Ioan Emil.
Le mulțumim tuturor, dar, mai ales îi felicităm pe elevii noștri pentru că ei sunt “arginții unei lumi viitoare” spre care își aruncă, astăzi, lumina soarele unui trecut niciodată apus.
- Participarea la proiectul “TOUR NET” si “TOUR REG” în colaborare cu Kultur Kotakt Austria si Ministerul Afacerilor Externe.
- Proiectul cofinantat din fonduri europene: “Firma de excercitiu, rampa de lansare în carieră.”.
- Posibilitatea înscrieri la cursul Limba engleză în afaceri cu posibilitatea obtinerii certificatului de limba engleză
- Festivităti de începere si încheiere a anului scolar.
- Premierea elevilor.
- Balul bobocilor
- Sărbătorirea zilelor de 1 iunie, 8 martie.
- Serbări de Crăciun, Paste.
- Excursii tematice.
- Tabere.
- Activităti cu ocazia „Zilei educatiei”.
- Activităti dedicate Zilei Mondiale HIV- SIDA, 1 Decembrie.
- Activitati dedicate Zilei Mondiale a Apelor, 22 Martie.
- Activitati dedicate Zilei Mondiale a Mediului, 5 Iunie.
- Editarea revistei scolii
- Întreceri sportive
- Activitatea Consiliului elevilor.
- Spectacole de teatru oferite de diferite trupe.
- Activităti de colaborare cu Sectia de Politie.
- Întâlniri cu reprezentantii AJOFM pentru orientarea socio-profesională a elevilor de clasa a XII-a
- Întâlniri cu reprezentantii institutiilor de învătământ superior pentru orientarea socio-profesională a elevilor de clasa a XII-a.
- Întâlniri cu fosti absolventi. Predarea „Cheii liceului”.
- Activitatii dedicate „Zilelor francofoniei”.
- Activitati dedicate „ Zilei Europei”.